Suma n iloczynów liczb naturalnych n(n+1)
Michał: Witam! Mama takie zadanie do zrobienia nie wiem jak to policzyc, pomożcie

Oblicz sume n iloczynów liczb naturalnych
suma=1*2 + 2*3+ ..... + n(n+1)
15 lis 21:45
Michał: Wiem że bedzie to n(n+1)(n+2)/3 ale nie mam pojecia skad to?
15 lis 21:46
Bogdan:
Spróbuj tak to zobaczyć:
1*2 + 2*3 + 3*4 + 4*5 + 5*6 + ... + n*(n + 1) = 2 + 6 + 12 + 20 + 30 + ... + n*(n + 1) =
| | n(n + 1) | |
= 2(1 + 3 + 6 + 10 + 15 + ... + |
| ) = mamy tu liczby trójkątne |
| | 2 | |
= 2(1 + (1+2) + (1+2+3) + (1+2+3+4) + (1+2+3+4+5) + ... + (1+2+ ... +n))
15 lis 22:36
Michał: hmm dalej nie rozumiem
16 lis 01:30
Bogdan:
Obliczyć sumę iloczynów S = 1*2 + 2*3 + 3*4 + ... + (n−1)*n + n*(n+1).
Wracam do tego tematu, bo szkoda go zostawić bez pełnej odpowiedzi, może komuś się przyda.
Zauważmy:
1*2 = 2 = 1
2 + 1
2*3 = 6 = 2
2 + 2
3*4 = 12 = 3
2 + 3
.....
n*(n+1) = n
2 + n
Po obustronnym zsumowaniu otrzymujemy:
1*2 + 2*3 + 3*4 + 4*5 + ... + n*(n+1) = 1
2 + 2
2 + 3
2 + 4
2 + ... + n
2 + 1+2+3+4 + ... +n
Oznaczmy S
KW = 1
2 + 2
2 + 3
2 + 4
2 + ... + n
2
| | n(n+1) | |
Mamy więc zależność: (*) S = SKW + |
| |
| | 2 | |
Zajmiemy się wyznaczeniem S
KW.
Korzystamy z zależności: (n + 1)
3 − n
3 = 3n
2 + 3n + 1.
dla 1: 2
3 − 1
3 = 3*1
2 + 3*1 + 1
dla 2: 3
3 − 2
3 = 3*2
2 + 3*2 + 1
dla 3: 4
3 − 3
3 = 3*3
2 + 3*3 + 1
........................................................
dla n: (n+1)
3 − n
3 = 3*n
2 + 3*n + 1
Sumujemy lewe strony: 2
3+3
3+4
3 + ... + n
3+(n+1)
3 −1
3−2
3−3
3−4
3− ... −n
3 = (n+1)
3 − 1
| | n(n+1) | |
Sumujemy prawe strony: 3*SKW + 3(1+2+3+4+ ... +n) + n*1 = 3SKW + 3* |
| + n |
| | 2 | |
| | 3n2 + 5n | |
Porównując obie ostatnie sumy otrzymujemy: (n+1)3 − 1 = 3SKW + |
| |
| | 2 | |
| | n(n + 1)(2n + 1) | |
Stąd SKW = |
| . |
| | 6 | |
| | n(n + 1)(2n + 1) | | n(n + 1) | | n(n + 1)(n + 2) | |
Wracamy do (*): S = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
| | | |
Można S zapisać także w ten sposób: S = 2 | |
| | |
17 lis 20:50