matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja matematyczna
Ray:
Rozwiąż metodą indukcji matematycznej n ∑ = (3k−2) = n(3n−1)/2 k=1 2n > n2 dla n > 4 5 dzieli 2 * 4n + 3 * 9n dla n ≥ 0 Proszę o rozwiązanie tych przykładów, abym wiedział jak zrobić pozostałe.
15 lis 21:05