wyznacz
orgami: wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji f (x) = 2 (x − 1)2 − 3 w przedziale <− 2; 2>
bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie krok po kroku
dla mnie jest to czarana magia, z góry dziękuję
16 lis 12:57
ula:

masz podany wzór paraboli w postaci kanonicznej, z niego można łatwo określić W (wierzchołek)
y=a(x−p)
2+q → W(p;q)
porównaj swój wzór i kanoniczny i z niego wynika że W(1;−3)
pilnuj znaków bo można łatwo się pomylić
można wyliczyć też miejsca zerowe, ale nie koniecznie − będzie dokladniejszy rysunek
0=2(x−1)
2−3
minimum (czyli y jest najmniejsze) jest dla wierzchołka (wartość y w wierzchołku) czyli −3
teraz obliczamy max
podsraw pod x wartości −2 , 2, sprawdź gdzie y będzie największy
y=2(−2−1)
2−3 y=2(2−1)
2−3
y=−1
y=15
największa wartość to 15
16 lis 17:20
orgami: dzięki bardzo , dużo mi to pomogło
ale nie bardzo wiem skąd wzięły ci się te wyniki y = 15 i y = −1 ? jakbyś mogła mi to
napisać krok po kroku.
jak nie byłby problem to mogłabyś mi jeszcze wyliczyć to miejsce zerowe, będe bardzo wdzieczna
dla mnie to czarna magia, ale dzieki twojemu rozwiązaniu zaczynam coś rozumiec
16 lis 17:57
pati: f (x) = 2 (x − 1)
2 − 3 <− 2; 2>
Najpierw zamieniamy postac kanoniczna funkcji na postac ogolna czyli podnosimy nawias do potegi
i wymnazamy
f (x) = 2 (x − 1)
2 − 3
f (x) = 2 (x
2 − 2x +1) − 3
f (x) = 2x
2 −4x +2− 3
f (x) = 2x
2 − 4x − 1
Będziemy musieli policzyć 3 wartości − współrzędną y wierzchołka paraboli (o ile czyli wartość
x należy do przedziału!) oraz wartości funkcji z krańców podanego przedziału, które to
policzymy na poczatku:
f( − 2) = 2 (−2)
2 − 4 *(−2) −1 = 2 *4 + 8 − 3 = 8+5 = 13
f(2) =2 * (2 )
2 − 4 * 2− 3 = 2 * 4 − 8 − 3= 8 − 8 − 3= −3
Współrzędna x wierzchołka (czyli p):
p={−b}\{2a} = −{−4}\{4} = 4\4=1
x=1 należy do przedziału <−2, 2> (gdyby tak nie było, wierzchołek leżałby poza rozpatrywanym
przedziałem, wówczas już nas nie interesuje).
Ponieważ a>0 (a = 2), funkcja osiąga w punkcie wierzchołka minimum, o czym zaraz się
przekonamy.
Obliczamy y wierzchołka (czyli q), korzystając z wartości p=1.
f(1 ) = 2 * 1
2 − 4 *1 − 3=2 − 4 − 3= −5
Uzyskaliśmy więc: wartość −13 dla x=− 2, wartość − 3 dla x=2 oraz wartość − 5 dla x=1. Jak nie
trudno się domyśleć, największa wartość będzie szukanym maksimum, najmniejsza − minimum.
Podsumowując, funkcja osiąga minimum dla x= −2 oraz maksimum dla x=2 (biorąc pod uwagę
przedzialał <−2, 2>).
Mam nadzieję że dobrze skonsultuj to z kimś
Powodzenia
16 lis 18:23
pati: f (x) = 2 (x − 1)
2 − 3 <− 2; 2>
Najpierw zamieniamy postac kanoniczna funkcji na postac ogolna czyli podnosimy nawias do potegi
i wymnazamy
f (x) = 2 (x − 1)
2 − 3
f (x) = 2 (x
2 − 2x +1) − 3
f (x) = 2x
2 −4x +2− 3
f (x) = 2x
2 − 4x − 1
Będziemy musieli policzyć 3 wartości − współrzędną y wierzchołka paraboli (o ile czyli wartość
x należy do przedziału!) oraz wartości funkcji z krańców podanego przedziału, które to
policzymy na poczatku:
f( − 2) = 2 (−2)
2 − 4 *(−2) −1 = 2 *4 + 8 − 3 = 8+5 = 13
f(2) =2 * (2 )
2 − 4 * 2− 3 = 2 * 4 − 8 − 3= 8 − 8 − 3= −3
Współrzędna x wierzchołka (czyli p):
p={−b}\{2a} = −{−4}\{4} = 4\4=1
x=1 należy do przedziału <−2, 2> (gdyby tak nie było, wierzchołek leżałby poza rozpatrywanym
przedziałem, wówczas już nas nie interesuje).
Ponieważ a>0 (a = 2), funkcja osiąga w punkcie wierzchołka minimum, o czym zaraz się
przekonamy.
Obliczamy y wierzchołka (czyli q), korzystając z wartości p=1.
f(1 ) = 2 * 1
2 − 4 *1 − 3=2 − 4 − 3= −5
Uzyskaliśmy więc: wartość −13 dla x=− 2, wartość − 3 dla x=2 oraz wartość − 5 dla x=1. Jak nie
trudno się domyśleć, największa wartość będzie szukanym maksimum, najmniejsza − minimum.
Podsumowując, funkcja osiąga minimum dla x= −2 oraz maksimum dla x=2 (biorąc pod uwagę
przedzialał <−2, 2>).
Mam nadzieję że dobrze skonsultuj to z kimś
Powodzenia
16 lis 18:24
Aurelia: Tu jest błąd
f( − 2) = 2 (−2)2 − 4 *(−2) −1 = 2 *4 + 8 − 1 = 8+5 = 13
f(2) =2 * (2 )2 − 4 * 2− 3 = 2 * 4 − 8 − 3= 8 − 8 − 3= −3
Powinno być tak :
f( − 2) = 2 (−2)2 − 4 *(−2) −1 = 2 *4 + 8 − 1 = 8+8−1 = 15
f(2) =2 * (2 )2 − 4 * 2− 3 = 2 * 4 − 8 − 3= 8 − 8 − 1= −1
29 lis 19:40
Aurelia: Na końcu wychodzi ymin −1 dla 2
y max 15 dla −2
29 lis 19:40
Annaaa: jak rozwiązać ?
f(x)= −x2−4x−2 w przedziale x należy <−1;2>
1 maj 16:41
Kuba: Wyznacz wartość najmniejszą i wartość największą funkcji f(x)=2x2−5x+3 w przedziale (−1;2)
2 sty 17:08
Kaja: przedział powinien być chyba domknięty.
policz f(−1), f(2) i współrzędną xw wierzchołka z odpowiedniego wzoru i jesli ten xw
należy do przedziału <−1;2>, to policz f(xw). z wyliczonych wartości wybierz najmniejsza i
najwiekszą
2 sty 17:11