stereometria
Paulina:

na rysunku przedstawiono ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawedziach rownych a.
oblicz pole przekroju, jesli plaszczyzna przekroju tworzy z podstawa kat 30 stopni
x=a*
√6/3
H=a/
√2
nie do konca wiem co dalej baaardzo prosze o pomoc
15 lis 20:30
Tadeusz:
... to może zapisz dokładnie treść zadania.
To że płaszczyzna przekroju tworzy z płaszczyzną podstawy dany kąt to "malizną pachnie"
15 lis 20:36
Paulina: taka mam tesc, nic nie zmieniałam
15 lis 20:41
Tadeusz:
... i ten rysunek był w treści zadania czy sama go narysowałaś?
15 lis 20:44
Paulina:

rysunek byl dokładnie taki, nic wiecej
15 lis 20:48
Tadeusz:
czyli ok.
Płaszczyzna przechodzi tylko przez jeden z wierzchołków podstawy
15 lis 20:56
Paulina: mhm
15 lis 20:56
Tadeusz:
... wiesz co to jest deltoid?
15 lis 20:58
Paulina: tak jego pole P= a*b/2 (a,b przekatne)
15 lis 21:04
Tadeusz:
... więc licz−
15 lis 21:06
Paulina: nie wiem jak...
15 lis 21:11
Tadeusz:

p ...to dłuższa przekątna
15 lis 21:27