cyklometryczne
kyrtap: Obliczyć
sin(arctg1 + arctg2)
arctg1 = α
| | π | | π | | π | |
tgα = 1 ⇒ α = |
| (bo α∊(− |
| , |
| )) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
tg2 = β
| | π | | π | |
tgβ = 2 , β∊(− |
| , |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
sin
2β + cos
2β = 1 jak wyliczyć β
15 lis 19:59
Mila:
Zapisz tak:
sin(α+β)=sinα*cosβ+sinβ*cosα
tgα=1 i oblicz sinα, sinα, ( z jedynki tryg.) α−kąt ostry
tgβ=2, oblicz sinβ, cosβ, β− kąt ostry z własności funkcji y=arctgx
Następnie podstaw do wzoru
15 lis 20:07
kyrtap: czekaj rozpiszę sobie tak jak piszesz zobaczę co wyjdzie
15 lis 20:09
Gray: | | √5 | |
sinβ = 2cosβ ⇒ sin2β + cos2β = 5cos2β =1 ⇔ cosβ = |
| . |
| | 5 | |
Dalej tak jak
Mila radzi...
15 lis 20:14
kyrtap: wyszło mi tam gdzie α sinα = cosβ
15 lis 20:18
kyrtap: | | √5 | | π | | π | |
Gray też tak liczyłem tylko nie wiem czemu wziąć cosβ = |
| skoro β∊ (− |
| , |
| ) |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
15 lis 20:20
kyrtap: nie czaję tego
15 lis 20:21
Mila:
| | π | |
Patrz 20:07, co napisałam o kącie β ? Jeżeli arc tgβ>0⇔β∊(0, |
| − patrz na wykres. |
| | 2 | |
15 lis 20:25
kyrtap: czyli co przy liczeniu tych wyrażeń z arcusami muszę przyjąć że to kąt ostry bo już nie wiem
15 lis 20:30
Mila:
| | π | |
W tym zadaniu tak, zaznacz sobie na osi x =2, trafisz do wartości ∊(0, |
| ) a to oznacza, że |
| | 2 | |
kąt β jest ostry.
15 lis 20:33
kyrtap: no ok widzę to ale przy odrzucaniu tego ujemnego rozwiązania co mam zapisać że α∊(0,
√π{2})
15 lis 20:35
15 lis 20:35
kyrtap:
15 lis 20:43
Gray: Do Twojego pytania z 20:20. Na tym przedziale cos jest dodatni, więc nie mamy wyboru.
15 lis 20:48
kyrtap: rzeczywiście Gray masz rację czyli przykładowo zrobiłbym sposobem twoim a Mili koncepcją
musiałbym napisać że jak chciałbym wyeliminować ujemne rozwiązanie to spojrzeć się na wykres
| | π | |
tg i napisać że α∊(0, |
| ) , tak? |
| | 2 | |
15 lis 20:51
Gray: Ja tylko pomogłem Ci wyznaczyć cosβ; Mila napisała jak masz rozwiązać całe zadanie.
15 lis 22:21
kyrtap: | | 3√5 | |
mi wyszło że te wyrażenie ma wartość |
| |
| | 5 | |
15 lis 22:27
Gray:
15 lis 22:31
kyrtap: nie
15 lis 22:53
kyrtap: niemożliwe
15 lis 22:53
Gray: Przykro mi
15 lis 22:56
kyrtap: a spr mój tok rozumowania?
15 lis 22:56
Gray: Możesz to szybko sprawdzić − oblicz to numerycznie (np. w Wolframie).
15 lis 22:58
Gray: Nie potrzebujesz tego na jutro... Napisz, sprawdzę, ale nie wiem czy dziś.
15 lis 23:00
kyrtap: już wiem gdzie mam błąd
15 lis 23:02
15 lis 23:04
Mila:
| | √2 | | √5 | | 2√5 | | √2 | |
sin(α+β)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 2 | |
| | √10 | | 2√10 | | 3√10 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
15 lis 23:08
kyrtap: pomyliłem się w obliczeniach wielkie dzięki Mila i Gray
15 lis 23:15