funkcja
orgami: wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f , wiedząc że funkcja ma jedno miejcse zerowe x = − 3
oraz f (0) = − 9
proszę o pomoc i wytłumaczenie o co chodzi?
16 lis 12:54
kaz: 0=9a−3b+c→do wzoru ogólnego wstawiamy za x=−3
−9=c→−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−x=0
16 lis 13:37
orgami:
17 lis 18:42
Aza:
x= −3 −− miejsce zerowe podwójne
to f(x) = a( x +3)
2
teraz : f(0)= − 9 => a( 0−3)
2 = −9 => 9a = −9 =>
a= −1
to: f(x) = −( x +3)
2 = −( x
2 −6x +9)=
−x2 +6x −9
i tyle
17 lis 18:47
Eta:
Czy już jasne?
17 lis 18:51
orgami: Asolutnie nie wiem o co chodzi, dlaczego tak , a nie inaczej czarna magia.
jeśli ma ktoś troszeczke cierpiliwości żeby mi to wytłumaczyć to będę bardzo wdzięczna.
Ale i tak bardzo dziękuję
17 lis 18:59
orgami:
19 lis 21:13
Nikka: wzór ogólny funkcji kwadratowej to f(x) = ax2 + bx + c
postać czynnikowa to f(x) = a(x−x1)(x−x2) gdy funkcja ma dwa pierwiastki
f(x) = a(x−x0)2 gdy funkcja ma jeden pierwiastek
skoro x = −3 jest miejscem zerowym i wiemy, że jest tylko jedno miejsce zerowe to
f(x) = a(x+3)2
dodatkowo dla x = 0 f(x) = −9 czyli f(0) = −9
podstawiamy 0 do wzoru funkcji w postaci czynnikowej pod x i przyrównujemy do −9, stąd
obliczamy a
następnie wpisujemy a do wzoru funkcji w postaci czynnikowej i robimy potęgowanie i mnożenie −
w ten sposób Aza otrzymała postać ogólną funkcji
19 lis 21:27
Monika: proszę o pomoc : x= −2 oraz f(0)=3
13 wrz 16:37
ramzamzam: Rozwiąż:
a) 9x2 − (2x − 1)2=0
b) x2 >x +6
c) 16x2 ≤ 1
19 mar 17:44