trojkat
POOOP:

Na rysunku obok przedstawiono wymiary trójkąta ABC. Odcinek CD jest wysokością trójkąta ABC.
Długość odcinka AD jest równa 3
√3 cm. Ile cm
2 jest równe pole trójkąta ABC?
15 lis 19:34
Eta:
Nie napisałaś,że trójkąt ABC jest prostokątny!
15 lis 19:39
Eta:
| | |AC|*|BC| | |
P(ABC)= |
| =........... |
| | 2 | |
15 lis 19:44
Janek191:
A skąd wiadomo, że Δ jest prostokątny ?
Moim zdaniem jest za mało danych
15 lis 19:46
Eta:
15 lis 19:55
POOOP: Kąt ACB jest rozwarty jak na rysunku.
15 lis 20:18
POOOP: A kąt BAC ma 30 stopni
15 lis 20:19
Eta:
Jaka jest miara kąta ACB?
15 lis 20:29
POOOP: jest on rozwarty, ale nie ma podanej
15 lis 20:49
POOOP: jeszcze ważne info:
|AD| = 3√3 cm
|CB| = 2√21 cm
15 lis 20:51
Eta:

To za mało danych! ( takich trójkątów jest nieskończenie wiele
15 lis 20:53
Eta:
Omg ..... tak to jest z Wami, jak nawet nie chce się poprawnie napisać treści zadania

!
15 lis 20:54
POOOP:

mamy kąt 90
h (czerwony)
15 lis 21:00
Eta:

H=3 i z tw. Pitagorasa w trójkącie DBC wyznacz x=|DB|
|AB|=|AD|+|DB|=..........
| | |AB|*|CD| | |
P(ABC)= |
| =............ |
| | 2 | |
15 lis 21:00
POOOP: skoro |AD| = 3√3
ADC = 90 stop
DAC = 30 stop
ACD − 60 stop
to można dzałac na sin i cos?
15 lis 21:02
Eta:

Można z f. trygonometrycznych
Łatwiej jest ze związków miarowych w trójkącie o kątach 30
o,60
o, 90
o
( miałaś to w gimnazjum
15 lis 21:06
POOOP: ok, dziekuje Ci jeszcze raz Eta
15 lis 21:21
POOOP: czy pole = 10,38?
15 lis 21:25
Eta:
Nie liczyłam , bo mi się nie chce
15 lis 21:26