matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz odległość pkt A od prostej l
wojtas :
A=(1;4) l:y=
2
3
x−6
15 lis 19:31
Janek191:
2
l : y =
x − 6
3
3 y = 2 x − 18 2 x − 3 y − 18 = 0 A = { 1; 4} więc
I 2*1 − 3*4 − 18 I
I − 28 I
28
d =
=
=
√
2
2
+ ( − 3)
2
√
4 + 9
√
13
15 lis 19:35
wojtas :
dzięki
15 lis 19:41