parametr
POOOP:
Wyznacz taką wartość parametru m, aby wykresy funkcji opisane wzorami
| | 2m2 + 5m | |
f(x) = |
| (x =/= 1) |
| | x − 1 | |
przecinały oś OY w tym samym punkcie.
15 lis 19:18
aldona: F(0)=g(0) pozniej liczyszΔ..
15 lis 19:23
POOOP: Właśnie Δ wychodzi mi jakaś kosmiczna. Wiem że trzeba ją policzyć, ale chyba robie to jakoś
źle.
15 lis 19:25
aldona: Δ=b2−4ac
15 lis 19:38
Tadeusz:
... a Δ to równiutka "setka" −
15 lis 19:45
POOOP: | 2m2 + 5m | | 1 | |
| = 0 + |
| m − 2 |
| −1 | | 3 | |
15 lis 20:22
15 lis 20:24
15 lis 20:25
POOOP: Δ = 16 − 4 * (−2) * (−2)
15 lis 20:26
Eta:
−6m2−15m= m−6 ⇒ 3m2+8m−3=0 Δ=100 ...................
15 lis 20:28
15 lis 20:29
POOOP: dzięki Eta
15 lis 20:31