trygonometria i logarytmy
filipoo: wyznacz te rozwiązania równania cos2x+sinx=1 które należa do zbioru rozwiązań log podstawie x
z (2+x) <2
15 lis 19:17
Eta:
Podpowiedź do równania : podstaw za cos(2x)= 1−2sin2x
i rozwiąż ............
do nierówności logarytmicznej: założenia x>0 i x≠1
rozwiąż w dwu przypadkach
1o dla x∊(0,1) 2+x>x2 ⇒ ..........
2o dla x>1 2+x<x2 ⇒ ...........
15 lis 19:26
filipoo: no na to akurat sam wpadlem. ja tez mysle na dtym
15 lis 19:31
filipoo: no wyszlo mi ze w tym pierwszym przypadku nalezy od −1 do 3 a w drugim to do pozostalych
liczb.
ale nie wiem co zorbic z tymi sinusami. dawno je mialem i zupelnie nic mi nie przychodzi do
glowy
15 lis 19:44
filipoo: bump
17 lis 16:18
Eta:
Skoro "na to
sam wpadłeś"

to "sam też wpadnij" na rozwiązanie ostateczne .
17 lis 16:28
J :
1 − sin2x + sinx = 1 ⇔ sinx(1 − sinx) = 0 .. i dalej już chyba dasz radę...?
17 lis 16:33
Eta:
17 lis 16:37