Pomóżcie
Szymon: W stożku tworząca jest o 5 dłuższa od jego promienia. Wiedząc że cosα nachylenia tworzącej do
| | 2 | |
podstawy stożka jest równy |
| , oblicz: |
| | 3 | |
a) długość promienia i długość tworzącej stożka
b) objętość stożka
15 lis 18:22
Janek191:
To łatwe zadanie
15 lis 18:24
dero2005:

l = 5r
w treści zadania jest sprzeczność
15 lis 18:29
Szymon: jest to zadanie z jakiegos zbioru maturalnego... wiec raczej sprzecznosci nie ma
15 lis 18:38
Szymon: dero l=r+5 a nie l=5r to jest duza roznica.. jest o 5 wieksza a nie 5 razy wieksza
15 lis 18:39
dero2005:
rzeczywiście że się machnąłem, źle przeczytałem

l = 5 + r
r = 2
l = 7
h =
√l2 − r2 = 3
√5
15 lis 19:18