.
Pi: W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym długość krawędzi bocznej jest równa długości krawędzi
podstawy, a pole ściany bocznej jest równe 72√3.
a) Oblicz objętość ostrosłupa oraz wyznacz odległość środka wysokości ostrosłupa od ściany
bocznej.
b) Oblicz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez środki dwóch sąsiednich
krawędzi podstawy i wierzchołek ostrosłupa.
15 lis 18:22
dero2005:
odległość środka wysokości czy odległość spodka wysokości
15 lis 18:31
dero2005:

a = l
l
2 = (
a2)
2 + h
s2
a = 12
√2
h
s = 6
√6
h =
√hs2 − (a2)2 = 12
t =
√(a2)2 + (a2)2 = 12
d = a
√2 = 24
h
t =
√h2 + (d4)2 = 6
√5
Pt = 36
√5
15 lis 19:03