monotoniczność ciągów
Aga: mam zbadać monotoniczność ciagu
an=1n+1+1n+2+1n+3+...+12n
działam wg schematu
an+1=1n+1+1+1n+3+...+12n+2
an+1−an=−1n+1+12*1n+1=−1n+1 ? tu się zatrzymałąm bo nie jestem pewna
czy wynik jest odpowiedni.. prosze o pomoc
15 lis 17:19
Janek191:
Ciąg jest malejący , bo gdy rośnie n , to rosną mianowniki ułamków, a to powoduje
zmniejszanie się ułamków , a tym samym ich sumy .
15 lis 17:24
Gray: Mało:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an = |
| + |
| − |
| |
| | 2n+2 | | 2n+1 | | n+1 | |
15 lis 17:24
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1= |
| + |
| +... |
| + |
| + |
| − |
| | n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| +... |
| )=− |
| + |
| + |
| = |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | n+1 | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| = |
| − |
| <0 |
| 2n+2 | | 2n+2 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+2 | |
15 lis 17:25
Gray: | | 2n+1 + 2n+2 − 2(2n+1) | | 1 | |
.. = |
| = |
| >0 więc...  |
| | (2n+2)(2n+1) | | (2n+2)(2n+1) | |
15 lis 17:27
Gray: Uwielbiam takie momenty
15 lis 17:28
Janek191:
Pomyłka − ciąg jest rosnący
15 lis 17:32
Aga: dzięki za pomoc!
15 lis 17:53