oblicz granice
marjano: oblicz granice
limn→∞ 3√n3+4n2+3n+2 − n − 1
gdybyście mogli mi to rozpisać bede bardzo wdzieczny, cały czas mi sie wynik nie zgadza z
odpowiedzią i nie wiem co robię źle
15 lis 16:58
Karolina Gawron: 1. Wyciągnij wpierw najwyższą potegę przed nawias pod pierwiastkiem
15 lis 17:05
marjano: mi wyszlo −1, natomiast odpowiedzi wskazuja na 1/3
15 lis 17:18
Karolina Gawron: no to pokaż nam swój zapis
15 lis 17:18
Janek191:
Zastosuj wzór
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a b + b2 | |
a =
3√ ... b = ( n + 1)
15 lis 17:27
km: Czyli jak sie da a do trzeciej potegi to mozna ten caly pierwiastek anulowac, bo sie skroci? A
co robimy z dolem? Wymnazamy wszystko czy to sie moze jakos skrocic? Bo wychodzi mi
masakryczny tasiemiec na cala kartke, a to mozna chyba jakos bardziej po ludzku zrobic.
18 lis 14:02