arc
Karol: Witam,
czy ktoś mógłby mi powiedzieć co mam zrobić z arcsin(jak się go pozbyć) w takim przypadku?
arcsin(1−x
2 − y
2) >=0
Z góry bardzo dziękuję
15 lis 16:43
Gray: 1o Dziedzina: |1−x2−y2|<1
2o Wówczas arcsin(1−x2−y2) ≥0 ⇔ 1−x2−y2≥0.
Dale sam.
15 lis 16:48
Gray: Przepraszam, dziedzina |....|≤1.
15 lis 16:48
Karol: Dzięki Gray za odpowiedź, ale nie rozumiem dlaczego wygląda tak dziedzina a nie
(1−x2 − y2) <=1 oraz (1−x2 − y2)=>−1
15 lis 18:46
Gray: To przecież to samo
15 lis 18:48
Karol: Chyba jestem wyjątkowo głupi

Dlaczego, to to samo

? to dwa rózne załozenia
15 lis 19:02
Gray: |1−x2−y2|≤1 ⇔ −1 ≤ 1−x2−y2 ≤ 1⇔ −1 ≤ 1−x2−y2 oraz 1−x2−y2 ≤ 1
15 lis 19:14
Karol: Dzięki za cierpliwość(która pewnie Ci się skończy po moim następnym pytaniu) teraz zrozumiałem
co miałeś na myśli z dziedziną.
Ale drugiego podpunktu nie rozumiem za chiny, i kolejnym moim pytaniem jest − czy to jest
schemat? Ponieważ przedemna masa zadań, w których będę mieć podobne rzeczy, tyle ze z arccos,
arccot etc.
Dzieki za pomoc : )
15 lis 19:20
Gray:

To niebieskie, to wykres funkcji arcsin. Widać, że arcsinx>0 ⇔ x>0.
Mila, widzisz to?
15 lis 19:22
Karol: Wydaje mi się, że rozumiem, następne zadania zweryfikują.
Serdeczne dzięki
15 lis 19:28
Karol: Gray,znowu z bratem natrafiliśmy na problem. Czy zechciałbyś znowu pomóc nam

Zadanie :
http://screenshooter.net/100622463/jcclhab
Mamy problem znowu z podobną sytuacją, tam gdzie jest znak zapytania.
Z góry dziękujemy za pomoc.
Pozdraiwam !
15 lis 19:47
Gray: Dobrze.
15 lis 19:50
Karol: 
Dzieki wielkie, ratujesz nam wynik z kolosa
15 lis 19:51
Karol: Witam, cały czas męczę się nad tym zadaniem
Czy ktoś zechciałby pomóc

? Z bratem coś nie ogarniamy.
15 lis 22:01
Gray: Z którym?
15 lis 22:39
Mila:
Gray, sukces.
15 lis 23:19
Karol: Z tym tutaj:
http://screenshooter.net/100622463/jcclhab , widocznie zaszło między nami nieporozumienie Gray ( z mojej winy

, czy
link może być, czy wolisz, ażebym przepisał?
Problmem mam z dwójką, tam gdzie umiesciłem znak zapytania

Konkretnie : arccos(x
2 +y
2 −2) =/=0

Pozdrawiam
15 lis 23:34
Mila:

y=arccosx
arccos(x
2+y
2−2)≠0 ⇔
(x
2+y
2−2)≠1 ( bo dla x=1 masz arccos(1)=0
o
x
2+y
2=3
x
2+y
2=(
√3)
2 punkty na okręgu o środku (0,0) i r=
√3
15 lis 23:48
Gray: Karol zostawiam Cię w dobrych rękach.
Mila, dzięki
16 lis 00:04