wielomiany - zadaniaz parametrem
grudka: Dla jakich wartości parametru m rownanie x4+(m+1)x2+m2−1=0 ma cztery różne rozwiązania?
15 lis 16:24
grudka: podstawianie
x2=t
t2+(m+1)t+m2−1=0
zal.Δ>0 ⋀ t>0
ad.1.
Δ>0<=>m2+2m+1−4m2+4>0<=>−2m2+2m+5
ad.2
Wydaje sie, że zamiast zał.t>0 powinno być:
(t1)(t2)>0 ⋀ t1+t2>0
dlaczego?
Myśle,że mam gdzieś błąd w ad.1 bo potem wychodzi dziwnie brzydko.
15 lis 16:32
grudka: mam:ad1<=>−3m2−2m+5>0
ad.2.ad.3.poniewaz należy skorzystać z wzorów viete'a.
ok.
15 lis 16:36
daras: 2x Δ > 0
15 lis 16:38
PW: Tak, a obliczeniu Δ jest rachunkowy błąd: powinno być −3m2+2m+5
15 lis 16:45