stereometria
bolo:
1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym
krawędź boczna o długości 30 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
w którym krawędź podstawy ma długość 20 cm,a ściana boczna tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 60 stopni.
Proszę o dokładne rozpisanie co z czego się wzięło i ewentualnie szkice.Proszę o pomoc.
Dziękuję.
15 lis 16:16
Janek191:

b = 30 cm
α = 45
o
x = h, bo α = 45
o
h
1 − wysokość Δ równobocznego o boku długości a
b = x
√2
x
√2 = 30
h = 15
√2
=========
| | 2 | | 3 | | 3 | |
x = |
| a ⇒ a = |
| x = |
| *15 √2 = 22,5 √2 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
a = 22,5
√2
==========
h
b2 = (0,5 x)
2 +h
2 = (7,5
√2)
2 + ( 15
√2)
2 = 112,5 + 450 = 562,5
h
b = 7,5
√10
===========
zatem
| | 1 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| Pp*h = |
| |
| *h |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
P
c = P
p + 3*P
b = P
p + 3*0,5 a*h
b = P
p + 1,5 a*h
b
15 lis 16:55
dero2005:

l = 30
| h | | √2 | |
| = sin45o = |
| ⇒ h = 15√2 |
| l | | 2 | |
| 2 | |
| hp = √l2 − h2 = 15√2 Pitagoras |
| 3 | |
| | 15 | |
hs = √(13hp)2 + h2 = |
| √10 Pitagoras |
| | 2 | |
| | a2√3 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| a*hs = dokończ |
| | 4 | | 2 | |
15 lis 17:10