Olicz granice lim n->∞
tolate: Nie mam zielonego pojęcia jak to ruszyć. Pomoże ktoś?
| 1 + 12 + 14 + 12n | |
| |
| 1+ 13 + 19 + 13n | |
15 lis 15:33
J :
licznik i mianownik to sumy ciagów geometrycznych ( w liczniku:q = 1/2 ,w mianowniku q = 1/3)
15 lis 15:35
Janek191:
Oblicz sumę w liczniku i sumę w mianowniku −są to nieskończone ciągi geometryczne
15 lis 15:36
tolate: Niestety nie wychodzi mi to.
Mam wzór
Sn = a1*
1−qn 1−q
I wychodzą mi takie głupoty:
| | 1− 116 | |
S4 = 1*U{ 1− 124} }{ {1 − u {1}{34}}} = 1* |
| = |
| | 1 − u {1}{9} | |
15 lis 16:51
tolate: Niestety nie wychodzi mi to.
Mam wzór
Sn = a1* 1−qn 1−q
I wychodzą mi takie głupoty:
| | 1− 122 | | 1− 14 | |
S4= 1 * |
| = 1* |
| = |
| | 1 − 12 | | 1 − 12 | |
| | 158 | |
1* |
| = 1* 1516 * 21 = 1 78 |
| | 12 | |
| | 1− 132 | | 1− 19 | |
S4= 1 * |
| = 1* |
| = |
| | 1 − 13 | | 1 − 13 | |
127 *
31 = 1
19
Jest oczywiste, że coś tu jest nie tak ale nie wiem co.
15 lis 17:06
Janek191:
Zły wzór
15 lis 17:11
Gray: Wzór był dobry

tylko źle zastosowany. I chyba brakuje Ci kropeczek "..." w liczniku i
mianowniku.
15 lis 17:15
tolate: No dobra, ale z tego wychodzi, że każdy ten ułamek zmierza do 0 i wynikiem będzie 00, a
mi ma wyjść 43
15 lis 17:51
15 lis 17:53
Gray: | | 4 | |
A mają być te kropki, których nie ma czy nie? Raczej tak, bo wtedy właśnie wychodzi |
| . |
| | 3 | |
Licznik:
| | 1−qn | | 1−(1/2)n+1 | |
Sn=a1 |
| = 1 |
| → 2 |
| | 1−q | | 1−1/2 | |
Mianownik:
| | 1−qn | | 1−(1/3)n+1 | | 3 | |
Sn=a1 |
| = 1 |
| → |
| |
| | 1−q | | 1−1/3 | | 2 | |
| | 2 | | 4 | |
Zatem wszystko zmierza do |
| = |
| |
| | 3/2 | | 3 | |
15 lis 17:59
Janek191:
Można też zapisać tak :
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 + |
| + |
| + ... + |
| | | | 2 | | 4 | | 2n | |
| |
lim |
| |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 + |
| + |
| + ... + |
| | | | 3 | | 9 | | 3n | |
| |
=
n →
∞
| | | | 1 | | 1 | | lim ( 1 + |
| + ... + |
| ) | | | 2 | | 2n | |
| |
= |
| = |
| | | | 1 | | 1 | | lim ( 1 + |
| + ... + |
| ) | | | 3 | | 3n | |
| |
15 lis 18:07