matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
welomiany
stenka:
x+2
Dane jest wyrażenie W(x)=
, o którym wiadomo, że W(2)=W(−3). Wyznacz liczbę a.
x−a
16 lis 12:04
M:
4 maj 14:58
Podstawy Geometrii:
2+2
4
W(2)=
=
2−a
2−a
−1
W(−3)=U{−3+2}{−3−a|==
−3−a
4
−1
=
2−a
−3−a
4(−3−a)=a−2 −12−4a=a−2 −5a=10 a=−2
4 maj 15:36