|x^2+2x|-4 funkcja kwadratowa, rysowanie wykresów
Michał: Cześć, mam problem z zadaniem. Niestety jestem na telefonie i bardzo ciezko mi opisać jak
rozwiązuje, dlatego proszę o rozwiązanie.
Narysuj wykres funkcji:
f(x)=|x2+2x|−4
Dziękuję z góry za pomoc!
15 lis 15:17
J :
...a narysujesz na telefonie ...?
... rysujesz: y = x2 + 2x ... odbijasz to co pod osią nad oś OX ... przesuwasz o 4 w dól
...
15 lis 15:20
Janek191:

Tę część wykresu, która jest pod osią OX odpijamy symetrycznie względem tej osi,
a następnie cały wykres przesuwamy pionowo o 4 jednostki w dół
15 lis 15:23
Michał: O w sumie tak nawet prościej niż to co ja kombinowalem. W koim rozwiązaniu źle obliczylem
pierwiastki i dlatego nie wyszło,Ale to była cała strona pisania,także dziękuję za pomysł.
Swoją drogą niesamowite jest to forum,że zawsze są tu ludzie chetmi do pomocy. Dziękuję raz
jeszcze!
15 lis 15:23
justyna: narysuj wykres funkcji f(x)= x+6 dla x∊ (−8,−4)
15 lis 19:02