odwrotność
Marcin: Odwrotność funkcji, trudne zadanie − proszę o pomoc.
Witam, mam znaleźć odwrotność takiej funkcji, nie wiem nawet jak to ugryźć. Proszę o pomoc.
y= e2arctan1/x
15 lis 15:11
J :
y = ex .. odwrotna: x = lny ...
15 lis 15:14
Marcin: Zatem?
2arctan1/x = lny
1/x = lny/2arctan
x=2arctan/lny

?
15 lis 15:22
J :
| | lny | | 1 | |
... chyba się zagalopowałeś .. arctg(1/x) = |
| .. dalej: |
| = tg(lny/2) |
| | 2 | | x | |
..dalej...?
15 lis 15:28
Marcin: x*tg(lny/2)=1
x=1/tg(lny/2)
?
Wielkie dzięki
15 lis 15:30
PW: Marcinie, odwrotność funkcji i funkcja odwrotna to różne pojęcia. Nie można tego
mylić.
15 lis 15:42
Marcin: Hm... Zatem mój wynik jest zły?
15 lis 15:43
ciekawsky: jest dobry, trochę notacja niedokończona
15 lis 15:45
ciekawsky: Jak mniemam, PW chodziło o różnicę między inverse (odwrotna) − f
−1(x), a reciprocal
15 lis 15:47
J :
| | 1 | |
odrotnością funkcji f(x) jest funkcja |
| .. a to nie jest funkcja odwrotna .. |
| | f(x) | |
15 lis 15:48
Marcin: Rozumiem, zatem funkcja odwrotna to :
x=1/tg(lny/2)
Nie rozumiem tutaj tylko dwóch rzeczy.
tego: e
x .. odwrotna: x = lny
oraz, momentu przejścia.
arctg1/x=lny/2
1/x=tg(lny/2)
Wszystkim bardzo dziekuje, dzięki wam może uda mi się zaliczyć kolosa

Serdeczne pozdrowienia
15 lis 16:27