Dziedzina funkcji logarytmicznej
Maciej: Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
a) f(x) = log
x+1(4−x
2)
a=x+1 b=4−x
2
D: a>0, a≠1, b>0
x>−1
x≠−1
4−x
2>0 ⇔(2−x)(2+x)>0⇔ x∊(−2,2)
ma wyjść D= (−1,0)U(0,2) ale jakoś ja takiej odpowiedzi nie widzę...co ja źle zrobiłem?
15 lis 15:05
Maciej: ahh no tak boże dopiero teraz zauważyłem... a≠1 więc x≠0 ...
15 lis 15:07
J :
zgubiłeś warunek: x + 1 ≠ 1 ...
15 lis 15:09
pigor: ..., masz tego koniunkcję taką :
x+1>0 i x+1≠1 i 4−x2>0 ⇔ x>−1 i x≠0 i |x|<2 ⇔
⇔ −1<x i x≠0 i −2<x<2 ⇔ −1<x<0 i 0<x<2 ⇔ x∊(−1;0)U(0;2).
15 lis 15:11
Janek191:
1) 4 − x2 > 0 ⇔ x ∊ ( − 2; 2)
2) x + 1 > 0 ⇒ x > − 1 ⇔ x ∊ ( − 1; + ∞)
3) x + 1 ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
więc
( − 1 ; + ∞ ) ∩ ( − 2; 2) = ( − 1 ; 2)
Ostatecznie ( bo x ≠ 0 ) :
x ∊ ( − 1; 0 ) ∪ ( 0 : 2 )
==================
15 lis 15:11