ciągi
lel: Ósmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 6. Obliczymy sumę siedmiu jego kolejnych wyrazów
poczynając od wyrazu piątego.
Niech r oznacza różnicę ciągu a n. Wówczas a 5 =a 8 −3r, a 6 =a 8 −2r, a 7
=a 8 −r, a 9 =a 8 +r, a 10 =a 8 +2r , a 11 =a 8 +3r
a 5 +a 6 +a 7 +a 8 +a 9+a 10 +a 11=7a 8=42
Pięćdziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 5, wykorzystując przedstawioną metodę
oblicz:
a) S 60 −S 39
bardzo proszę o pomoc
15 lis 14:56
Kacper:
Wystarczy powielić sposób rozwiązania
15 lis 14:57
lel: mam dodawać 60 liczb do siebie? nie da się prościej ?
15 lis 14:59
Kacper:
Ta suma, to suma od wyrazu 40 do wyrazu sześćdziesiątego.
15 lis 15:01
lel: czyli pierwszym wyrazem jest a40 = a50 − 10r , a wzór ogólny to a50 − 50r + nr. mogę to
podstawić do wzoru ale brakuje mi r.
15 lis 15:04
J :
| | a40 + a60 | |
S = |
| *20 .. a40 = a50 − 10r i a60 = a50 +10r |
| | 2 | |
15 lis 15:05
lel: dlaczego a40 + a60 ?
15 lis 15:07
J :
bo liczysz sumę 20 wyrazów począwszy od 40−tego i kończywszy na 60 − tym
15 lis 15:12
Kacper:
J od wyrazu 40−tego do 60−tego mamy 21 liczb
15 lis 15:14
J :
.... tak, 21 ...
15 lis 15:16
lel: dziękuję bardzo, tylko że wychodzi S = 100, a powinno wyjść 105
15 lis 15:16
lel: ok, wyjaśnione, dzięki
15 lis 15:17