Podaj dziedzinę funkcji.
rafal: Bardzo prosze o pomoc w matematyce. Zadanie polega na wyznaczeniu dziedziny
f(x)=arccos((2−x)/(x−5)) oraz f(x)=arcsin((x2−4)/(x2−1))
15 lis 14:20
Kacper:
A jaka jest dziedzina funkcji f(x)=arccosx?
15 lis 14:22
J :
w obydwu przypadkach wyrażenia w nawiasach (zewnętrznych) muszą należeć do przedziału [−1,1],
a ponadto: x ≠ 5 i x ≠ 1 i x ≠ −1 ..
15 lis 14:22
rafal: no tak, arcsin i arccos muszą zawierać się miedzy −1 a 1 ale jak wyliczyć nierówność dla której
x mieści się miedzy tymi wartościami.
15 lis 14:26
Kacper:
Tego uczyli w liceum/technikum
15 lis 14:27
rafal: wiem ja to wygląda ale nie umiem tego wylizyć −1<=((x2−4)/(x2−1))<=1
15 lis 14:27
rafal: wychodzi mi (−∞,−6/4)u(5,∞)
15 lis 14:30