czy kąt i parabola jest wystarczjąca
bodzio: Napastnik drużyny piłki nożnej zauważył, że bramkarz przeciwnika wyszedł przed bramkę,
więc postanowił go ominąć. Czy wynik meczu ulegnie zmianie, jeżeli w momencie strzału
napastnik był w odległości l=33[m] od bramki i kopnął piłkę z v=20[m/s] pod kątem=60o. Wysokość
bramki h=2,5[m]
15 lis 14:15
Kacper:
A co z oporami powietrza? co z jakością kopnięcia? może piłka nie leciała w ogóle w kierunku
bramki?
15 lis 14:16
bodzio: opory powietrza pomijamy!
15 lis 14:18
J :
..raczej chciał go przelobować...
15 lis 14:35
PW: "Postanowił go ominąć", czy "Postanowił kopnąć piłkę tak, by go ominęła górą"? To
chciałbym wiedzieć czy bramkarz stoi między zawodnikiem a bramką i jaki ma wzrost z
podniesionymi rękami.
Czy może bramkarz znalazł się poza bramką z jednej jej strony i nie stoi na trasie piłki? Ale
raczej ta druga wersja odpada, bo w treści jest "wyszedł przed bramkę"
15 lis 14:41
Kacper:
"Czy wynik meczu ulegnie zmianie" − to zależy od umiejętności napastnika
15 lis 14:46
J :
...czy podskoczył ...? ...
15 lis 14:47
PW: Jednym słowem zadanie dla kibica, a nie dla matematyka.
15 lis 14:51
Kacper:
J o tym nie pomyślałem
15 lis 14:52