Klasa abstrakcji
Arek: Siemka, mam problem, otoz mam w zadaniu relacje:
(x1,y1) R (x2,y2) <=> x1 + y2 = x2 + y1
Musze wyznaczyc jej klasy abstrakcji elementu (1,2)
Zbadalem czy relacja jest relacja rownowaznosci (to tez bylo w polecniu) i teraz nie mam
zielonego pojecia jak sie zabrac za te klasy abstrakcji.
I jeszcze zebym lepiej zrozumial oprocz klasy abstracji elemtnu (1,2) moze mi ktos wytlumaczyc
jak ogolnie sie to wyznacza? Znam definicje, czytalem rozne zadania ale wszedzie bylo inaczej
tlumaczone i sam nie mam pojecia jak sie do tego zabrac
15 lis 14:11
Arek: Zapomnialem dodac, relacja jest opisana na zbiorze N2
15 lis 14:16
Kacper:
Masz znaleźć takie pary liczb naturalnych które są w relacji z twoją parą

[(1,2)]
R={(x,y)∊ N
2 : (1,2) R (x,y) }={(x,y)∊N
2: ...}
uzupełnij na podstawie podanego "przepisu" relacji.
15 lis 14:21
Arek: czyli są to pary (1,0); (2,1); (3,2) itd..
Czyli jesli mialbym to zapisac to mogloby byc tak:
[(1,2)]=[(x,x−1)] ?
15 lis 14:31
PW: Dla elementu (1, 2) szukasz wszystkich (a,b) dla których
1+b = 2+a,
zatem klasą abstrakcji wyznaczona przez (1,2) jest
[(1,2)] = {(a,b(∊N2: b+1 = a+2} = {(a,b)∊N2: b=a+1}
15 lis 14:50
Arek: Jasne, dzieki
15 lis 15:10