p{2x+5}-1=x funkcja kwadratowa równanie
Michał: Witam,
Mam problem z jednym przykladem, ponieważ nie do końca go rozumiem.
√2x+5=x+1
Wyznaczam dziedzinę x>−2,5
No i trzeba to podnieść do kwadratu,a mogę tyko wtedy gdy x+1>0 , więc co zrobić z tym
przedzialem −2,5<x<−1? Przecież teoretycznie tam też może być rozwiązanie, jak to rozwiązać?
Dziękuję z góry za wytłumaczenie i pozdrawiam.
15 lis 13:58
J :
..podstaw √2x + 5 = t i warunek t ≥ 0 ...
15 lis 14:01
Michał: Dobra, zrozumiałem, dziękuję, to było bardzo głupie. Przepraszam za marnowanie czasu na takie
"zAdanie"
15 lis 14:39