matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole boczne
xd:
dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. oblicz pole boczne
15 lis 13:56
Ditka:
sinα=b/d b=dsinα h=dcosα a={1}{2}h P
b
=6*a*b=6*{1}{2}d*cosα*d*sinα=3*d
2
*sinα*cosα
15 lis 14:17
dero2005:
dane: d, α
h
= sinα
d
h = d*sinα
2a
= cosα
d
d
a =
cosα
2
P
b
= 6a*h =
15 lis 15:21