rownania kwadratowe z parametrem z wartoscia bezwzgledna
Piotrek: Witam, proszę o pomoc: dla jakich wartości parametru m rownanie 2x
2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa różne
rozwiazania x1,x2 dla ktorych spełniony jest warunek Ix1−x2I=1,5
Δ>0 − to wyliczylem ale co do tego warunku czy ktos ma jakis pomysł? ja podnioslem obustronnie
do kwadratu po czym zastosowalem wzor skr mnozenia na kwadrat roznicy − rozpisalem dazac do
wzorow vieta ale wychodzi mi takie rownanie : p
2−6p−8=0 gdzie delta =68 czyli 2
√17 −
p
1=3+
√17 a p
2=3−
√17 − i to moim zdaniem za rozwiazania (czesc wspolna z delta>0) ale w
ksiazce jest −2 i 8 − czy moj sposob z podniesieniem obustronnym do kwadratu jest zły

?
PW: Pomyślmy inaczej.
| | 3 | |
Znamy funkcję kwadratową, której miejsca zerowe są oddalone od siebie o |
| , jest to |
| | 2 | |
funkcja
| | 3 | | 3 | |
− jej miejscami zerowymi są x2 = |
| i oraz x1 = − |
| , warunek podanynw zadaniu jest |
| | 4 | | 4 | |
spełniony:
Te same miejsca zerowe ma funkcja
| | 3 | | 3 | | 9 | |
g(x) = 2h(x) = 2(x− |
| )(x+ |
| ) = 2x2 − |
| . |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
Wiadomo jak zmienia się przepis na funkcję, gdy jej wykres przesuniemy równolegle do osi OX − o
wektor [0, t]. Odstęp między miejscami zerowymi nie zmieni się, warunek podany w zadaniu
będzie dalej spełniony. Napisz jak wygląda przepis na funkcję uzyskaną z funkcji g w wyniku
przesunięcia. Pomyśl jakie było t i p, jeśli przepis na funkcję przybrał postać
f(x) = 2x
2 −(p+1)x +p+1.