Wyznaczyć dziedzinę tej funkcji oraz sprawdzić, czy jest ciągła
maciek295: f(x) = ln1|x−2|
15 lis 13:24
J :
| | 1 | |
warunek: |
| > 0 ⇔ x ≠ 2 , czyli D = R/{2} |
| | Ix−2I | |
funkcja nie jest ciągła w punkcie: x = 2, bo nie posiada wartości ..
15 lis 13:31
maciek295: ok, dzięki, a jak wygląda sprawa parzystości i nieparzystości? Mi wyszło, że funkcja nie jest
ani parzysta, ani nieparzysta, w porzadku?
15 lis 13:39
xd: raczej tak
15 lis 13:41
J :
..dobrze ... ani taka, ani taka ....
15 lis 14:03
maciek295: A asymptotami tej funkcji są:
x=2 − równanie asymptoty pionowej obustronnej
i..? jak wyznaczyć asymptotę ukośną/poziomą ?
15 lis 14:06