Rozwiązanie nierówności, sprawdzenie
roevs: Mam rozwiązać poniższą nierówność i do końca nie wiem czy dobrze robię.
Proszę o sprawdzenie.

(x−1)
√x+4<2−4x / ()
2 x≥−4;
x
3+4x
2−2x
2−8x+x+4<4−16x+16x
2
x
3−14x
2+9x<0
x(x
2−14x+9)<0
Δ=196−36;
√Δ=4
√10
x=0 lub x=(14−4
√10)/2 lub x=(14+4
√10)/2
A więc x∊(0, (14−4
√10)/2) suma ((14+4
√10)/2, +
∞)
15 lis 12:58
Kaja: suma przedziałów jest zła
15 lis 13:03
roevs: Na pewno?
Współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, a więc lecąc wzdłuż osi liczbowej od lewej
strony i będąc nad nią najpierw przechodzę przez 0, później przez (14−4√10)/2 i potem
(14+4√10)/2. Mam zaznaczyć te przedziały, gdzie x jest mniejszy od 0.
Ewentualnie jak coś źle tutaj napisałem to proszę o korektę.
15 lis 13:06
Kaja: powinieneś lecieć od prawej strony, więc na końcu dopiero przez zero
15 lis 13:09
roevs: Dlaczego od prawej?
15 lis 13:10
roevs: Głupie pytanie, pokiełbasiły mi się strony... W dalszym ciągu nie zgadza mi się wynik z
wolframem.
U mnie finalnie jest: x∊<−4, 0) suma ((14−4√10)/2, (14+4√10)/2)
A wolfram mówi:
x∊<−4, (14−4√10)/2)
15 lis 14:06