Narysuj wielomian
tolate: Mógłby ktoś wyjaśnić mi jak rozłożyć ten wielomian?
f(x) = −x3 + 4x2 − 5x + 2,
15 lis 12:57
J :
..najpierw podzielić go przez (x −1) ..
15 lis 13:07
Kaja: ponieważ f(1)=0, więc 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. teraz wystarczy podzielić ten
wielomian przez (x−1). Po podzieleniu powinno wyjść −x2+3x−2, zatem ten wielomian można
zapisać w postaci
f(x)=(x−1)(−x2+3x−2). rozłóz teraz ten drugi nawias.
15 lis 13:08
15 lis 13:10
J :
.. z czym..? ..
15 lis 13:19
pigor: ..., jak już wiem, że f(1)=0, to teraz np. tak:
f(x)= −x
3+4x
2−5x+2= −x
3+x
2+3x
2−3x−2x+2= −x
2(x−1)+3x(x−1)−2(x−1)=
= −(x−1) (x
2−3x+2)= −(x−1)(x−1)(x−2)=
−(x−1)2(x−2) . ...
15 lis 13:22
ICSP: f(x) = 0
x
3 − 4x
2 + 5x − 2 = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Δ = (− |
| )3 + ( |
| )2 = (− |
| )6 + ( |
| )6 = 0 |
| | 9 | | 27 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
y1 = 3√−1/27 = − |
| ⇒ x = 1 |
| | 3 | |
f(x) = −(x−1)
2(x−2)
15 lis 13:25