Proszę o pomoc
niki: Wykaż, że równanie prostej stycznej do okręgu x2 + y2= r2 w punkcie P=(x0, y0) ma postać
xx0 +yy0=r2.
15 lis 12:21
Ditka:
r−nie przechodzącej przez (0,0) i (x0,y0):
y−0= ((y0−0)/(x0−0)*x
y= ((y0)/(x0))*x
prostopadła:
y=−((x0)/(y0))*x+b przechodzi przez(x0,y0), więc
y0=−((x0)/(y0))*x0+b
b=y0+x02/y0
y=−(x0/y0)*x+y0+(x02/y0) −styczna , po przekształceniach
x0*x+y0*y=r2
15 lis 12:50
J :
szukana prosta: Ax + Bx + C , gdzie v = [A,B] .. to wektor prostopadły do prostej
v = [xo − 0,yo − 0] = [xo,yo]
szukana prosta: xxo + yyo + C = 0 ... musimy wyznaczyć C
skoro prosta przechodzi przez pynkt P(xo,yo) musi być: xo2 + yo2 = C,
ale xo + yo2 = r2 , zatem C + r2 = 0 ⇔ C = − r2 i wstawiamy do prostej:
xxo + yyo − r2 = 0 ⇔ xxo + yyo = r2 cnw..
15 lis 13:00