Ciąg (an) spełnia warunek ∀n>100 |an − 100| < 10
Marusia: Ciąg (an) spełnia warunek ∀n>100 |an − 100| < 10
Stąd wynika,że
a) ciąg jest zbieżny,
b) ciąg jest rozbieżny
c) każdy wyraz ciągu (an) jest dodatni
d) od pewsnego miejsca wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie
e) ciag an ma co najmniej jeden wyraz dodatni
f) a666 <7777777
g) a1111 > 88
h) ∀n>1729 |an−100|<1
k) ciąg an jest ograniczony
l) ∃n<444|an−80|<37
m)∀m ∃n>m an >0
n)∀m>1234 ∀n>5678 |an − am| <7
o)∃m,123 ∃n<456 |an − am| <3
p)∀m>1296 ∀n>7776 |an +am| <222
r) ∃n an < 92
s) ∃n an > 91
BARDZO PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE MI JAK ROZWIĄZAĆ TO ZADANIE. NIESTETY NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM.
BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY.
15 lis 10:35
Gray: A wpis
darasa czytałeś(−łaś)? A mój? I nic sobie z nich nie robisz... Ja nie widzę tu
żadnego zadania do rozwiązania. W przerwie na myślenie nad tym, co jest nie tak z tym co
napisałeś(−łaś), polecam uważnej lekturze to:
http://www.polskaniezwykla.pl/web/statics/netykieta.aspx
15 lis 12:00
Marusia: Ma być tak: czy stad wynika, ze..
15 lis 12:10
Gray: Poprawne są:
d) e) f) g) k) l) m) o) p)
Pomyśl dlaczego. Dla tych których nie wypisałem podaj kontrprzykłady.
Np. a) ciąg an = 100 + (−1)n spełnia Twój warunek, a nie jest zbieżny.
15 lis 12:29
stefcii: marusia z rasija
15 lis 12:30
Marusia: Gray możesz mi wytłumaczyć jak sprawdzić czy spełnia ten warunek czy sa poprawne?
15 lis 12:35
stefcii: marusia z rosji
15 lis 12:36
Gray: Podstaw za an do wzoru. Co Ci wyjdzie?
15 lis 14:02
Marusia: Czyli chodzi o to aby np. a666 podstawić ∀n>1000 |an − 100| < 10 wychodzi mi 90<a666<110
dobrze?
15 lis 14:12
Gray: Ad a). Czy z warunku
(*) ∀n>100 |an − 100| < 10
wynika, że ciąg an jest zbieżny? Nie.
Np. dla ciągu an=100 + (−1)n mamy:
|an−100| = |100 + (−1)n − 100| = |(−1)n| = 1 <10, zatem spełnia on warunek (*), a nie jest
ciągiem zbieżnym.
Ad. b) Podobnie, np. ciąg an=100 spełnia warunek (*), a nie jest ciągiem rozbieżnym, więc b)
nie jest prawdą.
Ad. c) Rozważmy ciąg: a1=−1, an=100, dla n≥2. Ciąg ten spełnia warunek (*), a nie jest
ciągiem o wyrazach dodatnich (bo a1<0).
Ad. d) − pierwszy warunek pozytywny.
Skoro dla n>100 mamy |an − 100|<10 to ponieważ
|an − 100|<10 ⇔ −10 < an−100<10 ⇔ 90<an<110, zatem dla n>100 wyrazy an są dodatnie.
Dalej analogicznie. Dość przyjemne zadanie. Przyjemne ≠ trudne.
15 lis 14:18
Marusia: Ok, dziękuje. A jak z przykładami gdzie podany jest inny wzor np. m) n) itp.?
15 lis 14:48
Gray: Rozpisz słownie (bez użycia kwantyfikatorów i nierówności) o co chodzi w punkcie m).
15 lis 14:50
Marusia: Dla każdego M istnieje n większe M takie ze an >0
15 lis 14:59
Gray: No i co Ty na to? Przypominam, że wiemy już, że dla n>100 jest an>90?
15 lis 15:11
Marusia: To znaczy, ze istnieje
15 lis 15:15
Gray: Tak, dla dowolnego m wystarczy wybrać n>max{m, 100} i będzie dobrze.
15 lis 15:51
Marusia: Dzięki Gray.a przykład P?
15 lis 18:12
Gray: Jest tak:
|an| − 100 ≤ |an−100|<10 stąd |an|< 110,
czyli dla n,m>100 |an+am|≤|an| + |am| ≤ 220.
15 lis 18:57