f. liniowa
tyu:
cześć
mam takie zadanie
Określ liczbę rozwiązań równania 2x − a
2 = a+ ax− 6 w zależności od parametru a . Dla tych
wartości parametru a , dla których istnieją rozwiązania, podaj je.
Staram się zrozumieć rozwiązanie
| | a2 + + 6 | | (a+ 3)(a − 2) | |
Wyznaczam x, który się równa x= |
| = |
| = |
| | 2− a | | 2− a | |
= −a−3
Czy dla każdego a, które
nie zeruje mianownika, równanie ma jedno rozwiązanie?
Dla a=2 równanie przyjmuje postać 2x=2x ale to dopiero widać po podstawieniu 2 do równania. Czy
trzeba podstawić zawsze liczbę
zerującą mianownik, aby sprawdzić, czy równanie jest
spełnione dla każdego x należącego do R ?
W innym przykładzie ax−5x=5x−a
dla a≠5 jest jedno rozwiązanie, czyli dla liczby nie zerującej mianownika
ale dla a=5, czyli liczby zerującej mianownik, jest brak rozwiązań. W poprzednim przykładzie
dla a=2, która zerowała mianownik, powodowała, że równanie było spełnione dla każdego x
należącego do R ?
Czy jest jakaś reguła w tym dla jakiego "a" równanie jest spełnione dla każdego x należącego do
R ? Bo "a' zerujące mianownik nie zawsze powoduje, ze równanie jest spełnione dla każdego x
należącego do R