Jakie to złożenie?
Jaś: Sorki za poprzedni post, ale pierwszy raz tu piszę i nie bardzo wiedziałem jak to tu działa.
Nie umiem dojść do tego jakie jest złożenie tej funkcji.
y=x√x+3
15 lis 07:57
J :
podana funkcja jest iloczynem funkcji zwykłej i funkcji złożonej
funkcją zwykła jest f(x) = x ( funkcja liniowa)
funkcją złożoną jest funkcja h[g(x)] = √x+3 , gdzie funkcja h(x) =√x , a g(x) = x + 3 .
zapiszemy to tak: y = f(x)*h[g(x)]
15 lis 08:57
Jaś: No to zgłupiałem całkowicie

Jak obliczyć pochodną z tego złożenia?
15 lis 09:42
J :
..prosto .. korzystamy ze wzoru na pochodną iloczynu oraz na pochodną funkcji złożonej
| | x | |
y'(x) = 1*√x+3 + |
| .... i koniec .. czy to jasne ...? |
| | 2√x+3 | |
15 lis 09:50
Jaś: Jasne
Dzięki i miłego weekendu
15 lis 10:08