Mamy
b = 3
c = 5
ma = 2
Korzystamy z wzoru na długość środkowej :
ma = 0,5 √2 b2 + 2 c2 − a2
Po podstawieniu danych otrzymujemy
2 = 0,5*√ 2*9 + 2*25 − a2 / * 2
4 = √18 + 50 − a2 ; podnosimy obustronnie do kwadratu
16 = 18 + 50 − a2
a2 = 52 = 4*13
a = 2 √13
=========
więc 0,5 a = √13
oraz
h2 + x2 = 22
h2 + ( √13 − x)2 = 32
−−−−−−−−−−−−−−−
h2 + x2 = 4
h2 + 13 − 2√13 x + x2 = 9
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
13 −2 √13 x = 5
2 √13 x = 8
√13 x = 4
| 4 | ||
x = | ||
| √13 |
| 16 | ||
x2 = | ||
| 13 |
| 16 | 52 | 16 | 36 | |||||
h2 = 4 − x2 = 4 − | = | − | = | |||||
| 13 | 13 | 13 | 13 |
| 36 | 6 | |||
h = √ | = | |||
| 13 | √13 |
| 6 | ||
P = 0,5 a*h = 0,5 *2 √13* | = 6 | |
| √13 |