blicz pole powierzchni sześcianu w którym przekątna jest o 1cm
dłuższa od krawędzi.
D=a+1cm−przekątna sześcianu
a − krawędz sześcianu
Pc−pole całkowite
obliczam krawędz sześcianu:
D=a+1cm
D=a √3 −wzór przekątną
a√3 =a+1
a√3 − a=1
a(√3−1)=1/(√3−1)
a=1:(√3 −1)
a=[1:(√3 −1)] * [(√3+1):(√3+1)]
a=1*(√3+1) : [(√3)2−12]
a=(√3+1):(3−1)
a=(√3+1):2
a=√3+12
obliczam pole całkowite
Pc=6*a2
Pc=6 * (√3 + 1)22
Pc=6 * 3+14
Pc=6
| 1 + √3 | ||
a = | ||
| 2 |
| 1 + 2√3 + 3 | 4 + 2√3 | |||
a2 = | = | = 1 + 0,5 √3 | ||
| 4 | 4 |