ułamki
niki: nie wiem jak to ugryźć:
porównaj liczby:
a=u{1} / {3√5−3√4}
b=3√25−3√20+23√2
nie konoca wiem jak zabrać się za a
14 lis 23:12
Eta:
Ze wzoru:
a
3−b
3=(a−b)*(a
2+ab+b
2)
| | 1 | | 3√25+3√20+23√2 | |
a= |
| * |
| = |
| | 3√5−3√4 | | 3√25+3√20+23√2 | |
| | 3√25+3√20+23√2 | |
= |
| =3√25+3√20+23√2 |
| | 5−4 | |
a>b
14 lis 23:24
pigor: ...,
b= 3√25−
3√20+2
3√2=
3√25−3√20+3√16 , oraz
| | 3√52+3√5*4+3√42 | |
a= |
| = |
| | (3√5−3√4)(3√52+3√5*4+3√42) | |
| | 3√25+3√20+3√16 | |
= |
| = |
| | 3√53−3√43 | |
| | 3√25+3√20+3√16 | |
= |
| = 3√25+3√20+3√16= |
| | 5−4 | |
=
3√25−3√20+3√16+
3√20=
b+
3√20 ⇔
a−b=3√20 . ...
14 lis 23:35
Eta:
=======================
14 lis 23:37
niki: jesteście wielcy <3
15 lis 00:03