matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji.
Olloo329:
serdecznie proszę o rozwiązanie.
lim
(1+mx)
1/3
−1
x
x−>0
14 lis 22:39
Olloo329:
lim
x−>0
3
√
1+mx
−1
x
14 lis 22:44
pigor:
..., ...=
(
3
√
1+mx
−1)(
3
√
(1+mx)
2
+
3
√
1+mx
+1)
=lim
x→0
=
x(
3
√
1+mx)
2
+
3
√
1+mx
+1)
3
√
1+mx
3
−1
3
= lim
x→0
=
x(
3
√
1+mx)
2
+
3
√
1+mx
+1)
1+mx−1
= lim
x→0
=
x(
3
√
1+mx)
2
+
3
√
1+mx
+1)
m
m
m
= lim
x→0
=
=
.
3
√
1+mx)
2
+
3
√
1+mx
+1
3
√
1+0)
2
+
3
√
1+0+1
3
14 lis 23:20
Olloo329:
Dziekuje
15 lis 11:42
stefcii:
bze bze bze
15 lis 11:49