ułamki
aga: czy przy porównywaniu takich liczb mogę stosować przybliżenia?
x=43√2
y=98√3
jeżeli nie to jak to zrobic?
14 lis 22:38
Ditka:
x−y=43√2−98√3 =
(43√2−98√3)*(43√2+98√3)/(43√2+98√3) =
(169*2−8164*3)/(43√2+98√3)=
(329−24364)/(43√2+98√3)=
(2048576−2187576)/(43√2+98√3) <0 (licznik<0, mianownik>0)
x<y
15 lis 00:21
PW: Znacznie prościej rachunkowo będzie zbadać iloraz:
| y | | 9 | | 3 | | 33 | √3 | | √37 | |
| = |
| √3· |
| = |
|
| = |
| = |
| x | | 8 | | 4√2 | | 25 | √2 | | √211 | |
Liczby x i y są dodatnie, a więc z faktu, że
wynika y>x.
15 lis 14:30
PW: A przybliżeń stosować nie powinno się.
| | √2 | |
Jest taki jeden z wielu złośliwych przykładów: porównaj liczby π oraz 3+ |
| |
| | 10 | |
15 lis 14:59