stereometria
Blue: Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego ścianami mającymi wspólny wierzchołek kąty: α,β,γ.
Wykaż, że cos2α+cos2β+cos2γ=2
14 lis 21:12
Eta:
a=dsinα , b=dsinβ , c= dsinγ
a
2=d
2(1−cos
2α) b
2=..... , c
2=....
d
2=a
2+b
2+c
2 ⇒ ........... dokończ i otrzymasz tezę
14 lis 22:04
pigor: ..., lub jeśli a,b,c − wymiary prostopadłościanu,d długość
jego przekątnej, to
a
2+b
2=d
2cos
2γ i b
2+c
2=d
2cos
2α i c
2+a
2=d
2cos
2β /+stronami ⇒
⇒ d
2cos
2α+d
2cos
2β+d
2cos
2γ)=2(a
2+b
2+c
2), ale a
2+b
2+c
2=d
2 ⇒
⇒ d
2(cos
2α+cos
2β+cos
2γ)= 2d
2 ⇔
cos2α+cos2β+cos2γ=2 c.n.w.
14 lis 22:28
Eta:
14 lis 23:41
Blue: a mógłby ktoś zrobić do tego rysunek? Bo tak średnio to rozumiem...
15 lis 09:03
Kacper:

Mam nadzieję, że już wiadomo o co chodzi
15 lis 09:19
Blue: a skąd Pigorowi się wzięło to a
2+b
2+c
2=d
2?
15 lis 09:29
Kacper:
A znasz wzór na długość przekątnej prostopadłościanu?
15 lis 09:30
Blue: Nie muszę znać, rzeczywiście tak da się ją wyliczyć, dzięki Kacper, teraz widzę
15 lis 09:31
Kacper:
Znać nie musisz, ale warto żebyś umiała go sobie wyprowadzić w razie potrzeby
15 lis 09:34
Blue: Teraz już umie, po prostu nie zauważyłam tego początkowo
15 lis 09:37
Blue: umiem*
15 lis 09:37
kiddo: już umiem!
26 sty 10:34