Prawdopodobieństwo
kate94: PROSZĘ pomóżcie

Na podstawie wielu obserwacji gajowy zauważył że 60%spotykanych
zwierząt w lesie to sarny, a
13 spotykanych zwierząt to dziki.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że spotkane w lesie zwierze:
a) jest sarną lub dzikiem;
b) nie jest ani sarną ani dzikiem.
14 lis 21:11
vseny: Ω=n
60% z n to 0,6n <−ilość saren
13n <− ilość dzików
a) zdarzenie A=0,6n+
13n=
610n+
13n=
1830n+
1030n=
2830n
| | 28 | |
Liczysz prawdopodobieństwo P(A)=AΩ= |
| n/n = 2830 |
| | 30 | |
b) zdarzenie A'=1−A=1−
2830n=
230n=
115n
Liczysz prawdopodobieństwo: P(A')=
115n/n=
115
14 lis 21:33
kate94: Wielkie dzięki bo prawdopodobieństwo to moja kula u nogi. Dziękuje
14 lis 21:49
vseny: w podpukcie a
2830 możesz jeszcze skrócić, a raczej wypada, chociaż o tym zapomniałam do
1415
14 lis 21:53
kate94: Spoko to juz sobie poradze sama

dzięki
14 lis 21:56