Monotoniczność ciągu
Seba: | | n! | |
Witam, mam jeszcze taki problem z przykładem an= |
| |
| | 10n | |
Polecenie brzmi zbadaj czy podane ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca.
Wiem, że to liczy się przez a
(n+1)−a
n > 0 to wtedy rosnąca, lub analogicznie odwrotnie to
malejąca, ale nie wiem jak potem w tym przykładzie uprościć te odejmowanie
14 lis 21:08
J :
| | (n+1)! | | 10n | | n+1 | |
an = |
| * |
| = |
| .... i teraz pomyśl ... |
| | 10*10n | | n! | | 10 | |
14 lis 21:12
Saizou :
| | an+1 | |
łatwiej sprawdzić |
| |
| | an | |
14 lis 21:14
J :
| | an+1 | |
..oczywiście , nie: an = ... , tylko: |
| = ... |
| | an | |
14 lis 21:14
Seba: | | n+1 | |
czyli będzie rosło w górę? bo |
| > 0 |
| | 10 | |
14 lis 21:19
Gratka: Będzie rosło w dół, to pewne!
14 lis 21:21
J :
| | an+1 | |
...nie ..tylko od pewnego wyrazu ...warunek: |
| > 1 ... |
| | an | |
14 lis 21:21
Seba: a ta jedynka skąd się bierze?
14 lis 21:23
Seba: chodzi o to, że 1 to najmniejsze możliwe n w ciągu?
14 lis 21:24
J :
jeśli ciąg rośnie ... to każdy następny wyraz jest większy od poprzedniego : a
n+1 > a
n
14 lis 21:26
J :
jeśli tego nie widzisz ... to wypisz 15 wyrazów tego ciągu i zobaczysz od którego rośnie ..
14 lis 21:27
J :
..trochę przesadziłem z tym wypisywaniem .... nie rób tego ...
14 lis 21:29
Seba: | | n+1 | |
czyli będzie tak: |
| >1 i stronami razy 10, czyli n=9 ? |
| | 10 | |
14 lis 21:29
Seba: wiem, wiem

tylko próbuje to skumać w przystępny sposób

czyli rośnie od 10 w takim razie
wg mojego toku myślenia
14 lis 21:30
J :
n > 9 ... czyli ciąg jest rosnący począwszy od 10 −teg wyrazu ... wyraz a11 > a10
14 lis 21:33
Seba: to teraz załapałem

ehh wykończają mnie te studia już
14 lis 21:37
J :
jestem w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku ...dziękuję za nadesłane zadanie ....
14 lis 21:42
Seba: Nie ma sprawy

dziękuje za pomoc
14 lis 21:55