a
logika: Proszę o pomoc Iloczyn i suma uogólniona.
Wyznaczyć ∩
∞n=1 A
n oraz ∪
∞n=1 A
n, gdy:
a) A
n = Z
n, gdzie Z
n, gdzie Z
n = {0,1,2,...,n − 1}
b) A
n = Z
(n), gdzie Z
(n) oznacza zbiór wszystkich liczb całkowitych podzielnych przez n.
I mam pytanie w przykładzie A
1 = Z
1 = {0} tak ?
I nie bardzo jak mam ten przykład obliczyć ? jak n dąży do
∞ ?
14 lis 20:56
logika: pomoże ktoś ?
14 lis 21:27
logika: ?
15 lis 00:28
Janek191:
a) A1 = Z1 = { 0 }
A2 = Z2 = { 0, 1 }
.........................
.........................
An = Zn = { 0,1,2, ... , n − 1}
więc
∞
∩ An = { 0 }
n = 1
oraz
∞
∪ An = ℕ0
n = 1
15 lis 07:41
logika: aha dzięki a co oznacza N0 ?
15 lis 14:10
logika: a jakaś podpowiedź do podpunktów b i c ?
15 lis 14:17
Janek191:
N0 = { 0,1,2,3,4,5,6, .... }
15 lis 14:55
logika: aha dzięki, a jakaś może podpowiedź do punktów b i c ?
15 lis 16:14
logika: | | 1 | |
w c) będzie tylko dla A0 i A1 ? bo potem już jest |
| co nie należy do Zn |
| | 2 | |
15 lis 16:15
Janek191:
c) A1 = < 0 ; 1>
A2 = < 0 ; 12 >
A3 = < 0; 13 >
............
............
An = < 0 ; 1n >
więc
∞
∩ An = { 0 }
n = 1
∞
∪ An = < 0 ; 1 >
n = 1
============
15 lis 16:20
Janek191:
Ja te zapisy traktuję jako przedziały
15 lis 16:22
logika: ok dzięki, a może wiesz jak zabrać się za przykład b) ? bo tego to w ogóle nie wiem
15 lis 16:47
Gray:
∩Z
(n) to zbiór liczb całkowitych podzielnych przez wszystkie liczby naturalne więc...

Z
(1)⊂UZ
(n) ⊂ℤ, ale Z
(1) = ℤ, więc i UZ
(n) = ℤ
UZ
(n) to zbiór liczb całkowitych podzielnych przez jakąś liczbę naturalne więc się zgadza
15 lis 16:53
logika: dzięki
15 lis 17:28