a
logika: Rozważmy programy:
Pr3 = {x := −2; while |x| < 3 do x := x + 1; od},
Pr4 = {x := 0; y := 1; while y < 28 do x := x + 1; y := 3x od}.
Niech A oznacza zbiór wszystkich wartości x osiągalnych poprzez wykonanie programu Pr3 oraz
niech B oznacza zbiór wszystkich wartości x osiągalnych poprzez wykonanie programu Pr4. Wypisz
lub narysuj elementy zbioru:
(a) {(m, n) ∈ A × B : m < n},
(b) {(m, n) ∈ B × A : m < n},
(c) {(m, n) ∈ A × B : min{m, n} < 0},
(d) {(m, n) ∈ B × A : m + n jest liczbą pierwszą}.
Wyznaczam zbiór A i B:
A = {−2,−1,0,1,2,3}
B = {0,1,2,3,4}
Dodam, że w programie while oznacza dopóki,czyli jeśli w Pr3 x = 2 to wykonuje się jeszcze
jedna instrukcja x := x + 1 i temu w zbiorze A jest liczba 3.
a)
(−2,0)(−2,1)(−2,2)(−2,3)(−2,4)
(−1,0)(−1,1)(−1,2)(−1,3)(−1,4)
(0,1)(0,2)(0,3)(0,4)
(1,2)(1,3)(1,4)
(2,3)(2,4)(3,4)
b)
(0,1)(0,2)(0,3)
(1,2)(1,3)
(2,3)
d)
(0,2)(0,3)
(1,1)(1,2)
(2,1)(2,3)
(3,2)(4,1)(4,3)
Może ktoś powiedzieć czy dobrze. Co trzeba wyznaczyć w podpunkcie c) bo nie bardzo rozumiem ?
Dzięki
14 lis 20:37
logika: ?
15 lis 14:19
logika: ?
15 lis 17:49
logika: ?
15 lis 21:59
logika: ?
16 lis 00:08