proszę chociaż o jedno zadanie żeby się zainspirować....
student: zbadać przebieg zmienności funkcji
a) f(x)=xe(−x)
b) f(x)=arcsin(2x/(1+x2)
c) f(x) = x*p{ (2 −x)/(2+x)
d) f(x) = (x+2)e(x/x+2)
14 lis 20:28
J :
1) dziedzina
2) miejsca zerowe
3) analiza pochodnej
4) ekstrema
5) zbiór wartości
6) asymptoty
a) f(x) = xe−x
1) dziedzina: R
2) miejsca zerowe x = 0
3) f'(x) = e(−x) + x(−e−x = e−x(1−x)
....ekstremum może istnieć w punkcie x = 1
... widać,że w punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z "−" na "+" ( minimum )
.... w (−∞,1) f. malejąca ... w (1,*∞) rosnąca
...... to na inspirację .....
14 lis 20:36