Układy równań
A3121: Suma cyfr pewnej liczby trzycyfrowej wynosi 18. Cyfra dziesiątek jest o 1 większa od cyfry
jedności. Jeśli zamienimy cyfrę setek i dziesiątek to otrzymamy liczbę o 180 większą od
początkowej. Wyznacz liczbę początkową
16 lis 10:18
Julia:
13 kwi 20:40
Eta:
szukana liczba : 100a+10b+c
liczba po przestawieniu cyfr ( setek i dziesiątek) : 100b+10a+c
z treści zadania :
a+b+c=18 i c= b−1
i 100b+10a+c − 100a−10b−c=180 ⇒ 90b−90a=180 ⇒ a=b−2
to a+b+c=18 ⇒ b−2+ b + b−1=18 ⇒ b=7
b=7 a=5 c=6
576 −− szukana liczba
13 kwi 21:22