pochodne
AM: Wyznacz przedział wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia funkcji:
f(x)=x
x
| | 1 | |
Obliczyłam f'(x)=ex*ln(x) * (lnx + 1) oraz f''(x)=ex*ln(x) [(lnx + 1)2 + |
| ] |
| | x | |
| | 1 | |
f"(x)>0 ⇔ ex*ln(x) [(lnx + 1)2 + |
| ] > 0 |
| | x | |
| | 1 | |
wyszło mi że xx[(lnx + 1)2 + |
| ] > 0 |
| | x | |
| | 1 | |
a więc [(lnx + 1)2 + |
| ] > 0 |
| | x | |
no i dalej nie u wiem co zrobić, tym bardziej że w odpowiedziach PP to : −1,0,1
Czy może gdzieś zrobiłam błąd?
Gray: Jako dziedzinę tej funkcji
przyjmuje się x>0.
Rachunki wyglądają na poprawne, a odpowiedzi na bzdurne. No bo co to jest 0
0? No i skoro x=−1
to punkt przegięcia to chciałbym widzieć tego mądralę który inną dziedzinę niż x>0 ustali