proszę o rizwiązanie
proszę o rozwiązanie : Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) zbiór rozwiązań nierówności
| | x − 1 | |
− x2 + ( m + 1)x − m2 ≥ 0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności |
| <0
|
| | x+ 2 | |
( x −1 )( x+2) < 0 ⇒ x ∊ ( −1, 2 )
oto moje założenia Δ ≥ 0 i x
1 x
2 < 0
ale po rozwiązaniu tego zadania nie mam takiego wyniku m ∊ (−∞, 0) ∪ (1, +∞)
14 lis 17:04
Mila:
1)Nierówność , źle rozwiązana.
x∊(−2,1)
2)Warunki nie są dobre, ale najpierw sprawdź, czy dobrze zapisana treść, to podpowiem.
14 lis 18:43
proszę o rozwiązanie : zadanie jest dobrze przepisane ze zbioru zadań Kurczab kl 2 str 211
wydanie I Warszawa 2013
nierówność rzeczywiście żle zapisałem
14 lis 19:08
Mila:
To coś jest źle , bo np. dla m=2 masz nierówność
−x2+3x−4≥0
Δ=9−16<0, brak rozwiązań, funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne.
Może odpowiedź odczytałeś z innego zadania?
14 lis 19:35
Mila:
Zbiór mam z innego roku, to nie mogę sprawdzić.
14 lis 19:35
proszę o rozwiązanie : zadanie jest z działu " Równania i nierówności wymierne z parametrem" ja mam to
pod numerem 6.142 może zadanie jest rzeczywiście błędne
podobne zadanie jest następne
Dla jakich wartości parametru m ( m∊R) zbior rozwiazań nierowności
| | 1 −2x | |
( m −1) x2 + ( m −2) + m −1 ≤ 0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierowności |
| ≥1 |
| | x2 +1 | |
wynik to m ∊ ≤ 3 ,+∞ )
14 lis 19:50
proszę o rozwiązanie : Przepraszam nierowność ( m−1)x2 + ( m+2)x + m−1 ≤ 0
14 lis 19:52
Mila:
I tez Ci nie wychodzi?
14 lis 20:39
Mila:

− x
2 + ( m + 1)x − m
2 ≥ 0
Wróćmy do zadania 1)
1) Zbiór rozwiązań nierówności ma się zawierać w przedziale (−2,1)
2) rozważ warunki:
Δ≥0 i f(−2)<0 i f(1)<0 patrz na rysunek, parabola skierowana w dół
Na razie tyle.
14 lis 21:04
Eta:
Hej Mila
3/ xw∊(−2,1)
14 lis 21:07
Mila:
Witaj Eto.
14 lis 21:20
Mila:
A może lepiej dodać warunek :
f(xw)≥0
14 lis 21:32
proszę o rozwiązanie : dla f(−2)<0
−4 − 2m −2 −m2 <0 ⇔ −m2 −2m −6 < 0 Δ < 0 brak rozwiązania
dla f(1)<0
f(1)= −1 + m +`1 − m2 < 0 ⇔ −m2 +m < 0 ⇔ m( −m +1) < 0 ⇔ m ∊ ( − ∞ ,0)∪( 1, +∞)
dziękuję
14 lis 21:36
Eta:

Te warunki , to za mało ( jak widać na rys.

musi być jeszcze warunek na:
3/ x
w ..............
14 lis 21:46
Mila:

−m
2 −2m −6 < 0 , Δ < 0 ⇔dla każdego m∊R spełniona jest dana nierówność.
Δ<0 oznacza , że brak miejsc zerowych, co nierówności , to analizujesz jaki wykres.
14 lis 22:13
proszę o rozwiązanie : ale mam pytanie czy f(−2) nie powinno być > od zera
14 lis 22:25
Mila:
Jest w porządku: f(−2)<0 dla m∊R, masz przedstawioną sytuację na rysunku 21:04.
Eta dopisała warunek :
−2<xw<1, aby tak było jak na podanym rysunku.21:04
Czy to wszystko zgadza się z przedziałem , gdzie Δ≥0
Zastanów się dlaczego w odpowiedzi takie podano przedziały.
14 lis 22:46
proszę o rozwiązanie : nie wiem co masz na myśli mówiąc o przedziałach
15 lis 15:48
Kacper:
∅⊂A dla dowolnego zbioru A.
15 lis 15:52
proszę o rozwiązanie : nie znam własności dotyczące zawierania zbioru
15 lis 16:59
Mila:
Nie przejmuj się. Rozwiązuj następne zadania.
Wpisałbyś inny nick, jakieś imię, bo trudno zwracac się do Ciebie w tej chwili.
Ładne problemy wpisujesz.
15 lis 18:37
proszę o rozwiązanie : zadanie które wpisałem o godz 19.50 rownież nie doszedłem do wyniku,
może znowu robię gdzieś błąd jeszcze raz przeliczę
za pomoc bardzo dziękuję
15 lis 21:21
Kacper:
Jutro podam rozwiązanie jak się nie uda samemu.
15 lis 21:23